Η πυρπόληση και καταστροφή της Δομβραίνας, της Θίσβης και των Χωστίων από τους Γερμανούς κατέλειπε μια σελίδα γεμάτη δάκρυα, πόνο, αίμα και ξεριζωμό, που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στη συνείδηση των ανθρώπων που τη βίωσαν.
Οι επίγονοί τους την ξαναβιώνουν σε κάθε επέτειο και οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο Γ. Μαστροδήμος κάνουν το βίωμα οδυνηρό, αλλά ταυτόχρονα και λυτρωτικό. Η πολυφωνική αφήγηση του πολυήμερου δράματος της περιοχής είναι συγκλονιστική.
Η κεντρική ιδέα του Γ. Μαστροδήμου, να συμπεριλάβει το δράμα του 1943 σε ένα συμμετοχικό έργο, καθιστά την περιγραφή των γεγονότων και της συμπεριφοράς των ανθρώπων περισσότερο αξιόπιστη. Δίνει, στην ακριβή αποτύπωση της τραγικότητας των τριών χωριών, χαρακτήρα που υπερβαίνει την περιοχή ως τόπο εξέλιξης του δράματος.
Το έργο ολοκληρώνεται έγκυρα, με στοιχεία και μαρτυρίες, αναμνήσεις, έγγραφα και δημοσιεύματα της εποχής, και με τις ισχυρές υπογραφές σημαντικών πνευματικών ανθρώπων, που πλαισιώνουν τη μεταφορά των γεγονότων.
Η αναβίωση στις σελίδες του βιβλίου της καταστροφής αποκτά έντονα χαρακτηριστικά και φέρνει στο επίκεντρό της πρώτα τους ανθρώπους και την προφορά τους στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και μετά το υλικό κόστος που κατέβαλαν με την πυρπόληση της περιουσίας τους.
Οι αυθεντικές μαρτυρίες μετά από πολλές δεκαετίες και οι σημερινές προσεγγίσεις συγκροτούν μια εξαιρετική έκδοση, που αποτελεί απότιση φόρου τιμής στα θύματα και αποτελεί συμβολή στη συνολική ιστορία της Εθνικής Αντίστασης.