Die Zeitenwende, η αλλαγή εποχής στα γερμανικά, είναι ο όρος που χρησιμοποίησε ο καγκελάριος Σολτς στις 27 Φεβρουαρίου 2022, για να δηλώσει τον τερματισμό της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας με την Ρωσία και την έναρξη μιας περιόδου εντατικών εξοπλισμών για τη χώρα του. Τον επέλεξα ως τίτλο του βιβλίου, για τους ίδιους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιείται ευρύτατα διεθνώς στη δημόσια συζήτηση για τις προκλήσεις της σημερινής εποχής.
Αυτή η αλλαγή εποχής δεν υπήρξε όμως μια απότομη καμπή στον ιστορικό χρόνο, που την έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά το αποτέλεσμα διεργασιών ιδεολογικών, πολιτικών, οικονομικών που είχαν ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες πριν.
Οι ευρωπαίοι πολίτες στέκονται με δέος μπροστά στη νέα εποχή, ανήσυχοι για το τι αυτή τους επιφυλάσσει, το ίδιο όπως ο «Πεζοπόρος μπροστά στη θάλασσα της ομίχλης», στον πίνακα του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρήντριχ που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου.
Ο σημερινός θεατής του πίνακα έχει λόγους να ανησυχεί για το τι θα προβάλει από τη σημερινή καταχνιά που καλύπτει τον κόσμο, όπως εκείνος του 1817 αντιμετώπιζε με αβεβαιότητα και απογοήτευση την παλινόρθωση των μικρών ηγεμονιών στην Γερμανία μετά το τέλος των ναπολεοντείων πολέμων.
Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ δίδαξε ιστορία των νεότερων χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1987 μέχρι το 2014.
Τα έτη 2010-2016 διεύθυνε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Από το 2015 είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2017 διακεκριμένο μέλος του ΙΤΕ.
Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του στρέφονται γύρω από θέματα σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, καθώς και ιστορίας της ιστοριογραφίας.
Διευθύνει τη σειρά Ιστορία και Κοινωνία στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Στις εκδόσεις Βιβλιόραμα επιμελείται την πολύτομη Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, της οποίας έχουν κυκλοφορήσει οκτώ τόμοι.
Έχει γράψει, επίσης, τις μελέτες: Η βιομηχανία στην Ελλάδα, 1830-1940, Θεμέλιο, Αθήνα 1993∙ Συνασός. Ιστορία ενός τόπου χωρίς ιστορία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2005∙ Η ευρωπαϊκή ενοποίηση η Γερμανία και η επιστροφή των εθνικισμών, Βιβλιόραμα, Αθήνα 2017.